logo cgt
Berguedà

La Direcció General de Memòria Democràtica respon la carta oberta de Joan Busquets

CONVOCATÒRIA

Dijous 7 d’octubre a les 19 h a la Plaça Urquinaona: concentració de protesta contra la Generalitat de Catalunya i en defensa dels maquis.

A principis d’agost hem rebut una carta de la Direcció General de Memòria Democràtica en resposta a la carta oberta de Joan Busquets. La resposta de la Generalitat de Catalunya reconeix que «els maquis varen realitzar una coratjosa aportació a la lluita contra el feixisme i per la recuperació de les llibertats» —nosaltres ens atreviríem a dir que va ser pràcticament l’única durant els vint primers anys del Franquisme—. Segueix la carta afirmant que la Llei 52/2007 de 26 de desembre de «Memòria Històrica» no reconeix suficientment els combatents guerrillers. Concretament la llei no preveu cap mesura indemnitzatòria en favor dels ex combatents vius i pels morts només pels que ho van fer entre l’1 de gener de 1968 i el 6 d’octubre de 1977. A més d’aquesta perversa constricció temporal que exclou els primers resistents, hi ha un altre article que, en un moment donat, permet excloure —per sobre del temps— a maquis o grups autònoms dels setanta, es tracta de l’article 2 del Reial Decret 1803/2008 que excolu literalment «els qui hagin pertangut o pertanyin a bandes o grups armats». Finalment, conclou la carta que tot i que «la llei de Memòria Històrica no ha resolt plenament» —nosaltres diríem que gens ni mica— «la qüestió de la reparació moral i econòmica dels membres del maquis» però que les Corts espanyoles han aprovat una moció, encara per desenvolupar, encaminada a resoldres aquestes «llacunes», però clar la Generalitat no té competències per reformar aquest text. I perquè no sigui dit, la misiva acaba afirmant que tot i que la Generalitat no té prevista cap mesura indemnitzatòria pels maquis sí que dóna suport a iniciatives per al reconeixement d’aquest col·lectiu i posa exemples com el de la ruta que estan preparant a la Catalunya Central i abastament criticada des dels nostres mitjans (vegeu el pèsol negre número 44 d’octubre i novembre de 2009 i el Combate 5 de gener de 2010) «Territori Maquis», projectes turístics buits de contingut encaminats a un desenvolupament que ni és social ni és cultural per aquests territoris i a sobre utilitzant els maquis com a excusa. Patètic.

En definitiva, una carta per dir que no pensen fer res respecte les demandes dels pocs exmaquis vius que queden. No pensen fer res perquè no volen dur la contrària als feixistes de sempre i a més els maquis no són dels seus. Una resposta que a sobre té la barra de dir que la Generalitat ja fa molt per la memòria dels maquis i que, en tot cas, als exmaquis no els donarien res per dates o per ser grups armats, en definitiva per no donar-los-hi cap benefici polític.

Pel Centre d’Estudis Josep Ester Borràs no canvia res, seguirem donant suport als exmaquis i seguirem exigint l’immediat reconeixement moral, jurídic i econòmic dels maquis.

Pep Cara

Centre d’Estudis Josep Ester Borràs