logo cgt
Berguedà

Comunicat del Centre d’Estudis Josep Ester Borràs i de l’Ateneu Anarquista Columna Terra i Llibertat sobre les ordenances de civisme

Ni ordenances ni sancions!

Davant la convocatòria per part de l’Ajuntament de Berga d’una sessió presencial de suposada “participació ciutadana” —el proper divendres 15 de febrer— per saber l’opinió d’entitats i particulars respecte les modificacions que les formacions polítiques de l’ajuntament de la ciutat han fet sobre l’actual Ordenança Municipal de Convivència Ciutadana i de Bon Govern; l’Ateneu Anarquista Columna Terra i Llibertat i el Centre d’Estudis Josep Ester Borràs hem de manifestar:

Que estàvem i estem en contra de l’Ordenança Municipal de Convivència Ciutadana i de Bon Govern. Que estem en contra de l’ordenança encara vigent i de qualsevol altra que en aquest sentit es vulgui fer, ja que l’ànim que hi ha darrera és el mateix: regular la vida en societat amb l’objectiu de controlar i poder sancionar les persones més pobres i les persones més crítiques amb els poders. Dit d’una altra manera, que l’Ajuntament de torn i la guàrdia urbana puguin sancionar i controlar a qui considerin oportú, arbitràriament, com sempre, però ara emparats per una ordenança. Aquest és l’únic interès a fer aquest tipus d’ordenances —que han creat arbitrarietats i injustícies arreu del país— i el resultat ja l’hem vist a Berga amb les 22 multes a persones que van fer actes culturals al carrer i una més a l’Ateneu Anarquista Columna Terra i Llibertat. No necessitem cap ordenança feixista com la que patim ni com la que ens volen fer empassar properament.

Que participar en l’elaboració d’una ordenança com aquesta ens sembla del tot indigne i irresponsable. Que de les forces polítiques es pot esperar tot, però que les entitats socials, veïnals o culturals sense ànim de lucre —les que són veritablement independents— i la resta de berguedanes han de saber que quan una administració parla de procés de “participació ciutadana” l’únic que busca és fer el que pretén fer però amb més legitimitat, assegurant-se però que l’únic que puguin decidir les “convidades” siguin detalls sense importància. I això és el que es viurà el proper divendres: una veritable farsa.

Igualment considerem repugnant col·laborar amb l’Ajuntament mentre hi ha 22 persones multades per fer cultura lliure al carrer (una amb dues multes, una falsa de trànsit) i el mateix Ateneu Anarquista Columna Terra i Llibertat que també va ser sancionat en fals i en aplicació de l’esmentada ordenança, en el marc d’aquesta caça de bruixes iniciada per Ramon Camps i donada per bona per Juli Gendrau i els seus socis. I en aquest sentit hem de dir que tant autoritari i despòtic ens sembla l’alcalde que va posar les multes com l’alcalde que les manté.

Finalment, volem manifestar la nostra solidaritat real i a tots els nivells amb les persones multades que encara lluiten per fer justícia.

Perquè no hi pot haver pau sense justícia. Que la lluita continuï!

Berga, 13 de febrer de 2008

Ateneu Anarquista Columna Terra i Llibertat
Centre d’Estudis Josep Ester Borràs